Recept: Snurrade bullar med choklad

Ingredienser:
150 gr smör (INTE bakmargarin!) + rumspempererat till bakningen senare
ca 13 dl vetemjöl + lite till utbakning
1 dl socker
1 krm salt
1 påse torrjäst för söta degar (jag tycker påsjästen inte ger lika mycket jästsmak)
5 dl mjölk
1 påse chokladknappar (finns på bakavdelningen)
ca 5 matskedar vanillinsocker (jag mäter inte, så det kanske inte är så mycket)
1 ägg till pensling
pärlsocker

1. Smält smöret. Tillsätt mjölken i kastrullen och värm till lite varmare än fingervarmt (torrjästen behöver mer värme än "färsk" jäst).
2. Blanda 1 liter mjöl, socker och torrjäst i bunken/bakmaskinen.
3. Häll i smör-mjölkblandingen, och blanda ihop degen. Tillsätt det sista av mjölet, du kanske behöver mindre eller mer än angivet, men låt hellre degen bli för kletig än torr. Låt degen jäsa under duk i minst 30 min.
4. Häll ut och knåda degen. Är degen fortfarande kletig, tillsätt lite mer mjöl under knådningen. Dela i två delar, och kavla ut första delen till en stor rektangel (ca 20x50 cm). Ha gärna lite för mycket mjöl under när du kavlar, det underlättar senare.
4. Smöra degen med det rumstempererade smöret. Det ska vara mycket smör - inte snåla! :) Vi äter inte bullar för att bli smala!
5. Strö över vanillinsocker på den nedre halvan av degen, och strö sedan ut ungefär halva påsen chokladknappar över vanillinsockret.
6. Lägg ner den "tomma" övre halvan över den nedre som ett lock.
7. Skär en "strimla" i taget som är ca 1-1,5 cm bred.
8.  Tvinna strimlan från båda ändar.
9.  Det är svårt att förklara hur jag gör sen, men tänk att du ska slå en knut på strimlan genom att snurra den runt fingret. Men, istället för att ta upp änden ur öglan helt, så ta bara upp en ny liten ögla och låt den andra änden bli kvar under... :)
10. Jag får ut 16 bullar av halva degen, och då blir de stora och goda. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk på plåten. När 15 minuter återstår, sätt ugnen på 200 grader. Baka ut andra halvan.
11. Pensla med ett uppvispat ägg, och strö över pärlsocker.
12. Grädda tills de är ljusbruna!

Jag låter bullarna svalna under duk på galler, och fryser dem sedan. Jag tycker de smakar mycket mer och godare, och är bättre i konsistensen efter att de blivit frusna. :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0