Lämna en ettåring på förskolan?

Ja vilken debatt detta är. Jag har så svårt att få ihop bra och konstruktiv text just nu (att hjärnan INTE skrumpnar när vi är gravida och ammar är bullshit!), så jag delar med mig av vad jag tycker genom andra mycket smarta och genomtänkta personer:

"Det är för att föräldrarna ska jobba som förskolan finns, tänker jag. Barn under tre år BEHÖVER inte socialiseras. Mellan två och tre kräver barnet lite mer stimulans än att bara ligga i ett babygym eller sitta i gungan men att vara med i köket, samtala med föräldern, följa med att handla osv räcker långt. Dock innebär inte föräldrarna och hemmet trygghet för alla barn, och då är förskolan fantastisk även för barnen." Nina Ruthström

"Däremot så måste vi våga tala om nackdelar och eventuella konsekvenser, inte för att få föräldrar att må dåligt, utan för att kunna förbättra och förändra. Om vi bara sticker huvudet i sanden och vrålar "dagis är bra, mina barn älskar det!" utan ett större perspektiv så kan det ha allvarliga konsekvenser. Barn mår sämre och sämre och det måste tas på allvar.


När jag jobbade inom förskolan så var den här biten skitsvår eftersom att vi visste att föräldrarna sällan hade nåt val. Att många barn gråter sig igenom veckor av inskolning och invänjning är det få som vågar prata högt om. Inte ens föräldrarna får hela sanningen för många av oss slätar över med de gamla vanliga "det är normalt! Det går över!" och så hänvisar vi till de där stunderna då ungen har kul för det är ju inte gråt precis hela tiden. Vi lär oss att blunda och intalar oss att det är okej.

Och när man snackar om barnens perspektiv som så många politiker gör, så klingar det tomt när man samtidigt slår ihop barngrupper och gör dem större och större. Tre pedagoger på 18 små barn är fan inte ok. Sex pedagoger på 35 barn är ännu sämre för personaltäthet har ingen betydelse i förhållande till gruppens storlek. Med nya behörighetskrav dessutom så kommer det här bara försämras. Jo, jag är övertygad om det. Att anställa utbildade förskollärare kostar många gånger dubbelt så mycket som att anställa barnskötare. Det i sin tur kommer att resultera i att färre pedagoger anställs. Är det verkligen positivt? Jag tycker inte det." Lady Dahmer

Det är ju precis det här jag tänker också. Ibland m å s t e barnen börja på förskolan när de är ett år, och då är det upp till förskolan att kunna se ut så att de faktiskt blir trygga individer. Att inte behöva gå in på en avdelning med 35 andra ungar, utan att kunna få anknyta till en liten, återkommande skara pedagoger och barn. Det är också i de små grupperna som det pedagogiska arbetet blir bäst. Att ställa krav på att pedagoger ska kunna ha en bra verksamhet och trollbinda 20 stycken 3-5åringar samtidigt utan att ha varken planeringstid, lokaler eller material på grund av kass ekonomi är ett skämt. Det är DÄR förändringen måste ske!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0