Vecka 29

Det är fantastiskt hur kameran plötsligt plockar av ett antal kilo, för såhär "smal" ser jag verkligen inte ut egentligen! Haha! :)

Från denna graviditetsvecka erbjuder MVC ofta kontroller varannan vecka. Förmodligen känns det nu som om alla organ trängs undan av magen och barnet. När du börjar närma dig slutet av din graviditet känns benen ofta tunga och trötta. Räkna med att du behöver extra mycket vila. Trycket på venerna som leder blodet från benen tillbaka till hjärtat kan ibland bli för hårt, och det kan leda till åderbråck. Många kvinnor börjar nu fundera på den förestående förlossningen.


Barnets
vikt är ca 1,4 kg och längden runt 26 cm från huvud till stjärt. Det fortsätter att lägga på hullet, samtidigt som hjärnan och de inre organen växer till sig. Nu finns det inte plats för akrobatik konster i livmodern längre, men barnet kan fortfarande sträcka ut sig och sparka. Barnets huvud står i proportion till den övriga kroppen. Hjärnan växer mycket snabbt och gör så att de mjuka skallbenen pressas utåt. Vindlingarna som är karakteristiska för hjärnans utseende, blir allt fler eftersom den blir snabbare och kraftfullare samt förbindelserna mellan nervcellerna ökar. Hjärnan kontrollerar nu andning och kroppstemperatur.I ögonhålorna rör sig ögonen och barnet börjar bli känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter. Det kan också skilja på naturligt och artificiellt ljus genom livmoderväggen. (Källa)


Hur mår jag då? Jag känner mig tung, fast jag har stannat av lite i viktuppgången (tack gode gud för det!). Det är jobbigt att plocka upp saker från golvet, och att klä på mig och Harry skor... Magen är dock exakt lika stor som med Harry, och jag ligger precis på normalkurvan. Däremot känner jag starkare av trycket neråt den här gången. Jisses! Ibland måste jag sätta mig för det känns som om att en melon är på väg ut... :)

Det knasiga är att om en vecka så börjar nedräkningen. Det är i alla fall så det känns. Man räknar upp till vecka 30, och sen börjar man räkna ner. 10 veckor kvar... 9 veckor kvar... Ruskigt fort går det! Jag har ca 6 veckor kvar på jobbet bara, och det är helt knäppt!

Var tog fötterna vägen? :)

Bebisrummet växer fram...

Henki har under helgen renoverat i bebisens rum, där han har satt gips på väggarna (under sitter det spånskivor, så alla tapeter är självklart spruckna i spånskivsskarvarna...) och idag köpte han spånskivor till golvet. När vi gjöt(stavning?) hallgolvet så blev det några centimeter högre än vad vi hade tänkt, och därför har tröskeln liksom blivit att man kliver upp i hallen inifrån sovrummen. Med spånskiva under parketten blir nu golvet i bebisrummet lika högt som hallen - yes!
Gipsskivorna skruvas fast på väggen...
...och så även spånskivorna på golvet. Harry undrar vad farao det är som väsnas så! :)
Det här sovrummet ligger mot husets framsida, och är därför mycket ljusare än vårat och Harrys sovrum är. Därför blir det bra med samma tapet som i Harrys rum, fast med röda stjärnor! Tror jag nu i alla fall.... :)

Fyndshoppat!

Finns det något bättre än att shoppa - och att dessutom göra det ruskigt billigt? :D


Jag köpte:
♦ 3 st adventsstakar (bilden visar vitt, men jag köpte dem i rött)
♦ 2 stycken vita pappstjärnor på fot
♦ 1 änglaspel
♦ 1 julgransbelysning med 80 lampor

Kostnad? Hela 370 kr! Helt sanslöst billigt! Affären heter Svarta Lampan, och ligger intill Swecons lokaler ute i Alster. Värt ett besök! Det är andrasortering på sakerna, som ni kan se på änglaspelets kartong till exempel, men allt i kartongerna är intakt och fungerar!

Det är fantastiskt hur mycket man hinner p...

camera_c360_2011 (MMS)

Det är fantastiskt hur mycket man hinner på 5 barnfria timmar! Idag hann jag vinterstäda verandan, framsidan av huset, skafferiet, tvätta bebiskläder, inventera julpyntet och dessutom laga mat. Henki började sätta gips på väggarna i bebisens rum, och hann även börja spackla. Imorgon ska det inhandlas spånskivor för att lägga nya golvet på (det måste bli högre nämligen) och sen ska vi förbi ett andrasorteringslager och köpa lite adventsstakar och annat julpynt. Vi har ju lite fler fönster att belysa i år... :)


Det är ren och skär...

...lycka att få hem sin lönespecifikation - eller inte. Den här månaden gick jag miste om en hel j*kla tusenlapp på grund av tre j*kla karensdagar i och med foglossning och andra "graviditetsrelaterande besvär" som de kallar det på Previa (dit vi ringer och sjukanmäler oss). Att bilskatten på en halv babbelimard damp ner i brevlådan just den här månaden var väl också klassiskt. :) Jag hade egentligen inte tänkt betala räkningarna precis innan jag ska gå och lägga mig (sover ju knappt på nätterna ändå), men så såg vi Lyxfällan och kände ett duktigbehov, så det fick bli så ändå.

Livet i övrigt:
  • Syster har det bra på Irland. Har ringt hem 1 gång på 5 dagar. Mamma och pappa är lagom nöjda, men det är så klassiskt lillasystern i sin egen bubbla att vi låter henne komma undan med det ändå. Puss!
  • På lördag ska vi ha en heldag med att vinterfixa huset(Jisses vad saker det är som måste göras helt plötsligt!), slänga skräp så att jag får in bilen i garaget (kan inte skrapa rutan på stora bilen med stora magen...), köra hit en hylla som blev över från mammas och pappas flytt, och sen kanske hinna klämma in lite mys också.
  • Bebben är fortfarande helt övertygad om att "den här gången ska mamma få skitstora bristningar över hela magen" och tänjer ut mitt skinn så att jag nästan dör. På sidorna av magen så drar det så mycket att ingen position just nu är särskilt skön att sitta eller ligga i. Wohoo.... :)
  • Jag har världens bästaste och finaste Harry! Imorse gav han alla fröknarna varsin lång kram när han kom till förskolan, och sen vände han sig mot mig och gav mig en ännu längre. Hur kan man vara så omtänksam redan när man är så liten? Han delar alltid med sig av allt, och vill att alla ska få vara med. ♥

Lille chokladhitler

En hel vecka...

...har det visst gått sen jag skrev sist. Hej och hå! Det har varit fullt upp kan jag säga!

Slutet på förra arbetsveckan var lika intensiv som den började, men kvällsmöten och sena eftermiddagar. Under helgen hjälpte vi mina föräldrar att flytta. Henki kånkade möbler och jag plockade upp ur kartonger. Igår for min syster till Irland - och vips så var det visst tisdag igen!

Jag har helt glömt bort att fota magen på några veckor... Ska försöka hinna med en veckouppdatering snart, men just nu är det i alla fall lugnare med foglossningen. Samtidigt som jag känner mig som en enda enorm mage, så ligger mitt SF-mått precis på normalkurvan, så jag är exakt lika stor nu som med Harry! :)

Storebrorskorven är mystrött i soffan

Nu har jag beställt...

...bärsjalen! Tänkte först ta en svart, men jag är ju lite kinkig med det där med färger och så. Gillar inte gärna helsvart på barn, och speciellt inte på en pojkbebi. Nej, det ska vara färger och gärna glatt, så därför blev det en sådan här:

Star stretch wrap sling baby carrier  Birth -2 yrs

Jag har ju lite dille på stjärnor... :) Och, det fenomenala priset av 175:- direkt hem i postlådan är ju helt oslagbart!

Ge oss ett klick!

Svedbergs har just nu en tävling där man kan vinna ett helt nytt badrum värt 50 000:-. Alla våra badrumspengar försvann ju när vi var tvungna att byta ut hela köket på grund av fuktskador - så nu ekar det tomt därinne.

Här är vår tävlingsbild:


Klicka här för att rösta på oss (1 röst per ip-adress, så passa på att rösta på mobilen, jobbdatorn eller hemma hos en kompis också!)

Ketchupeffekten

Ni vet ju hur det fungerar: antingen händer inget eller så händer allt. Inte nog med att vi ska spendera hela kommande helgen med mammas och pappas flytt - utan på måndagen direkt efter så flyttar också min syster. Till IRLAND!

Joråsatte.... Liten blir stor helt enkelt, men för mig är hon alltid den lilla svarthåriga bebisen! ♥ Jag är stolt över att du är så modig, kära syster! :)

På Irland ska hon jobba på Brennanstown Riding School som har såhär fina bilder på sin hemsida:


"Harry, du har inget glas att dricka ur!"

camera_c360_2011 (MMS)

...säger jag stressat när han skruvar av korken på juicepaketet. Men som vanligt löste han problemet både snabbt och klokt... :)


Hemklickat:

Jag inser ju hur tiden rinner iväg, och helt plötsligt är det bara 13 veckor kvar innan bebben ska "anlända". Rent ekonomiskt är det inte helt kul att behöva shoppa nya saker såhär innan jul, och med vintern och alla elräkningar i antågande - men eftersom syskonen föds i helt olika årstider så måste jag ju köpa nytt den här gången. Från Ellos får jag alltid så bra rabatter, och "50% på dyraste varan" är bra att använda när man måste ha något:

Ett "startpaket" i 8 delar finns det alltid plats för.

I januari behövs en varm overall!

Jag har även hittat en SJUKT billig variant av Tricot-slenbärsjal på Ebay som kommer att inhandlas så fort pengarna trillat in på PayPal-kontot. Varför betala 695 kr + frakt här i Sverige, när man kan få dem samma produkt hem till brevlådan från Storbritannien för totalt 165 kr? :)

En mysig tacokväll med Henkis familj är ti...

camera_c360_2011 (MMS)

En mysig tacokväll med Henkis familj är till ända. Kusinerna leker högljutt men bra, och var helt slut nu strax innan läggdags. Imorgon blir det lek med mormor och morfar!


Puppylove :) *bildbomb*

Ja, de gillar verkligen varandra de här två! Så otroligt skönt att inte behöva vara orolig över att någon ska bli biten eller skadad när de leker - de leker schysst och lagom!
Jo men det var ju nollgradigt, och då fryser lilla prinsessan förstår ni.... Därav täcket....
EN vattenpöl på hela fältet, och där ska det busas.... :)

Jag är riktigt sugen på att låna hem Bure en hel helg så de får leka av sig och ha lite sällskap. Både jag och hans matte är med barn och är ju inte lika roliga längre, så all extra uppmärksamhet de kan få är bra! :)

Inte riktigt överrens... :)

Påväg ur bilen när jag hämtat Harry på dagis:

Jag:
Kom Harry, ska vi gå i skogen med Ombra!
Harry: Hass? (glass) *överlycklig*

Han är lite lätt glasstokig, min son... ♥

För er med Android:

Absolut enklaste sättet att ta riktigt fina bilder utan att behöva pilla med dem i Photoshop eller annan redigering är den här appen (och jag har tipsat om den förut):

Camera 360

Starta appen, välj effekt och sen är det bara att fota. Appen sparar dessutom både orginalbilden utan effekt och effektbilden - vilket är ett plus tycker jag!

Appen är gratis för oss med android, men för er iPhonetöntar så kostar den nog (om den ens funkar för er, hehe!)

Några exempel:

Orginalet - vattenlek på köksbänken medan mamma lagar mat!

Med Camera 360:

Orginalet - stickad mage i vecka 26 (25+4):

Med appen:

Orginalet - lördagsloppis vid ett fint hus:
Med appen:

Värd sin vikt i guld helt enkelt, eller hur man nu brukar säga... :)

Jag har alltid sagt det!

Harry ÄR för snäll nu när han är liten. Vi KOMMER att få tillbaka det när han blir stor. Jag har ju sagt det hela tiden, och nu är det bevisat:

Vi får väl helt enkelt jobba extra hårt på det där med rätt och fel... ;)

Äntligen har mina barn kommit upp på vägge...

camera_c360_2011 (MMS)

Äntligen har mina barn kommit upp på väggen! :D Så fort lönen kommer så ska jag beställa en förstoring på hela familjen (hittills iaf) som också ska sitta här.


Julsugen!

Snacka om att plötsligt bo i hus ger en helt annan julkänsla! Jag vill börja pynta redan nu! :)

Vi har nästan bestämt hur vi firar med alla familjer, och det mesta firandet blir ju här hos oss. Därför måste det ju också vara extra fint! På övervåningen intill stora matsalsbordet och julmaten kommer vi ha en stor kungsgran, och nere i källaren vid öppna spisen måste det också stå en mindre gran att lägga alla klappar under! Så, helt plötsligt måste jag ha en extra uppsättning julgransdekorationer... Jättesynd... ;)

På Ellos och Jotex har de allt det här fina:

Lite rädd faktiskt

Jag trodde aldrig att jag skulle säga att jag känner mig rädd för att inte kunna jobba. Latmasken i mig borde tycka att en eventuell sjukskrivning skulle sitta perfekt, och genast börja planera vad som ska förtäras till vilket tv-program. Men nej.

Jag kanske ska förtydliga: jag är inte sjukskriven, och är i skrivande stund heller inte på väg att bli det heller. Så.

Däremot så gör foglossningen att jag varje kväll undrar om jag ens ska komma upp ur sängen nästa morgon. Det gnisslar, trycker och smärtar något fruktansvärt när det gör ont - men håller jag bara en pensionärslugnt tempo så klarar jag det mesta. Problemet är ju bara att på jobbet finns det inget annat tempo än "100 % hela tiden", så när jag kommer hem så kraschar jag i soffan och tar mig liksom inte upp igen.

Därför är jag rädd för vad som komma skall. Jag ska till barnmorskan på tisdag, och då ska jag ta upp hur ont jag faktiskt har. Stödbältet jag köpte fungerar, men hjälper mest med just stödet kring magen - inte alls smärtan i ryggen som jag hade hoppats på.

Samtidigt som jag vill fortsätta jobba - för herregud vad jag trivs på jobbet just nu! Underbara barn, underbara kollegor, massor av idéer som jag inte hunnit göra, massor av startade projekt som jag vill göra färdigt - så vill jag inte heller skada min kropp. Mår den dåligt så måste jag ju lyssna. Helst innan en överstressad bebbe ploppar ut alldeles för tidigt på grund av att kroppen lagt av.


Bäckenet består av tre delar: de två höftbenen, som går samman i blygdbenet framtill, och ett ben kallat sacrum som utgör den nedre delen av ryggraden. Lederna mellan alla de här benen är normalt ganska orörliga, men blir mjukare hos gravida. Då måste musklerna omkring arbeta mer för att hålla bäckenet stabilt. Man tror att det är de musk-lerna som blir överansträngda och gör ont vid foglossning. Källa.

Kvällslektyren består av...

100media_imag165 (MMS)

...Jesper Juuls "Ditt kompetenta barn", och de här punkterna ur boken träffar mig rakt in i hjärtat. Så sant. Så enkelt. Lika lätt att vilja sträva efter som det känns svårt att uppnå.


113 dagar

I måndags hade jag som sagt mitt första föräldramöte. Imorgon stundar mitt första utvecklingssamtal med en förälder. Idag fick jag hoppa in tidigare - och jo jag är supertrött! Att sitta vid datorn är inte prio när jag är såhär slut, utan jag maxar min Harrytid samtidigt som jag klappar lite på hunden. :) Jag har fått in bra rutin på järntabletterna nu, så jag är mycket piggare, men kroppen börjar bli tung. Förra veckan fick jag stanna hemma på grund av foglossning, och jag fick panik över att det gjorde så ont redan. Det är för sjutton hela 15 veckor kvar! Igår kom stödbältet jag beställde från Gula Rehab:

Stödbälte semi-elastiskt (5650)

Jag tror att det fungerar för jag borde vara helt paj efter dagens långa pass, men varje gång jag suttit ner så har jag varit tvungen att justera om bältet = sjukt irriterande moment när det enda jag gör är att sätta mig och ställa mig hela dagarna!

Jag längtar till helgen, då vi lär slåss om vem som ska få sovmorgon... Och jo, jag inser att tröttheten nu inte är något alls att jämföra med den som kommer sen! :)

Föräldramöte

Det kan enkelt konstateras att kombinationen nervös OCH gravid (läs totalförvirrad) inte är vinnande när man vill förmedla trygghet och visa hur mycket kunskap man besitter inför föräldragruppen.... Mina vänliga kollegor hjälpte mig att fylla i de tomma hålen, och sa att det faktiskt inte var så farligt som jag själv upplevde det - och jag får hoppas att de har rätt. Mitt första föräldramöte "på den här sidan" kändes ändå i stort väldigt bra, och det känns tråkigt att jag inte blir kvar längre än december, för jag trivs så bra där!


RSS 2.0