Som rakt ur "Doctor Mario"

Nu när jag är helt slutammad (han slutade självmant när tand 3 i underkäken kom upp) så var det ju dags för antibiotikakuren mot dermatiten i ansiktet. Den har ju varit bra länge nu, men när jag började jobba så kände väl kroppen av att jag blev lite stressad och prickarna kom tillbaka som ett brev på posten. Tabletterna är ju väldigt starka för magen, och jag visste att immunförsvaret skulle pajja direkt... Och visst var det så! Igår och idag har jag varit hemma med värsta förkylningen på riktigt länge...

Mina piller är inte i storlek Small direkt, och ser ut att komma direkt ur Nintendospelet "Doctor Mario":

Ljudlöst

Ibland är det väldigt skönt när inte alla leksaker låter och liksom "leker själva". Här satt faktiskt virvelvinden Nils still och lekte tyst och lugnt med kulorna i nästan 10 minuter. :)

Inte alls likasinnade

Harry har gått 4 dagar på nya avdelningen, och jag har redan en klump i magen som växer för varje lämning/hämtning. Inför avdelningsbytet delade de upp barnen på de två äldreavdelningarna, och Harry hamnade med den kamraten han lekte allra minst med. De leker, men inte lika bra som med de andra. Jag märker på Harry att han inte vill gå dit, och det känns inte kul alls att han inte ser fram emot det på samma sätt som tidigare... Det största problemet är dock personalen, och att det är det största problemet är verkligen ett s t o r t problem. Vi verkar liksom inte klicka - alls. Hur jag än vrider på saker så svarar de helt annat än vad jag förväntar mig, och jag är lite förstummad rent ut sagt. För mig som förskollärare är ju föräldrarelationen det viktigaste direkt efter relationen till barnet, och att vara så tillmötesgående vi kan inom våra ramar är ju det vi strävar efter/jobbar för. Vi har ju ett serviceyrke, faktiskt!

Att få höra att vi får sköta hans "extra" språkträning på hemmaplan för att de inte har tid att sitta med något enskilt barn gjorde mig så paff att jag glömde säga något tillbaka. Är det inte det vi pedagoger är till för? Att se till att varje barns behov blir tillgodosett? Om inte en-och-en så åtminstone i samspel med de andra barnen, det är ju precis det vi är utbildade för att kunna göra! När blanketten med hans ansökan om utökad tid var borta - trots att vi sökte redan i början på sommaren - så blev VI ombedda att reda ut det med enhetsassistenten. Ha! Ju mer jag tänker på det desto argare blir jag, så just nu ska jag nog släppa det ett tag... Om jag känner likadant efter nästa vecka så får jag ta tag i det på riktigt. Då kommer tigermamman i mig fram för att skydda sin unge, och det är inte att leka med... :(

P.s När jag ringde assistenten så var blanketten fortfarande hos henne, så det löste sig på 5 min - men tänk vad mycket mer engagerat det hade känts att få höra det från personalen istället... D.s

Mina barns kläder

Ur LadyDahmers briljanta krönika:
 
"Så hur kommer kläderna in i bilden? Spelar det någon roll om barnen har rosa eller inte, det är ju bara en färg…. Eller? Genus handlar i högsta grad om kläder. Att vara genusmedveten handlar i grund och botten om de föreställningar och förväntningar vi har på varandra och hur kön påverkar dessa. Det handlar om hur barn bemöts och hur barn uppfattas. Vår uppfattning om manligt och kvinnligt. Flickigt och pojkigt. Stereotyper, fördomar och förväntningarna som följer med det. 


 
Kläder och färger påverkar hur människor uppfattar oss. Och hur vi blir uppfattade stärker förväntningarna och förväntningarna i sin tur påverkar hur vi bemöts. Hur vi bemöts påverkar i tur vår självbild och vår personliget. 

Detta gäller speciellt för barn som inte har kunskap eller erfarenhet att kunna tänka kritiskt. 

En flicka i rosa klänning uppfattas på ett sätt medans en flicka i jeans och tröja uppfattas på ett annat. Således får de - tråkigt nog - olika bemötanden. Inget konstigt med det.
 
Men som genusmedveten förälder så är man uppmärksam på hur dessa bemötanden påverkar våra barn. 

Och utifrån det gör vi våra val; hur vill jag att mitt barn blir bemött? Hur kan jag påverka detta?"
 
Jag vill att Harry och Nils ska bli bemötta som Harry och Nils. Med sina egna egenskaper och sätt. Med sina egna tankar och handlingar. INTE som Spindelmannen, en jedi i Star Wars eller en arg dinosaurie. Jag vill att deras kläder ska förmedla barnslighet, inte att de är stora, tuffa och hårda. Min första tanke när jag ser dem ska vara att jag blir glad, inte att de ser coola eller snygga ut. Jag vill också att andra ska känna så, och låta dem vara just barn - inte specifikt pojkar. De ska inte bli itutade att pojkar inte gråter, inte visar känslor eller att det är ok att "knuffas på skoj". Och ja, allt detta påverkas faktiskt av kläderna. Det är helt sjukt egentligen.
 
Med tiden kommer de att välja bort de färgglada och neutrala kläderna - samhällets förväntningar är hårdare än mammas - men jag hoppas att de vid det laget fått en neutral grund att stå på. Att deras självbild inte är "den stora, starka mannen som (måste) klarar allt".
 
Svart bakgrund med turkost Hello Kitty-tryck och glitterstenar - skitkul att "lura ögonen" med, för det syns ju inte direkt att det är just HK på... :)

Så mycket lugnare

Ja, allt var så lugnt igår när jag badade ungarna. De satt där i varsin balja och plaskade i godan ro - tills lillebror kommer på att han kan häva sig upp mot kanten av baljan... Varför sitta när han kan stå på knä? :) Efter det blev allt väldigt blött och lite stressigt (mamman är ju van storebrors manéer med att sitta still...) men alla var glada och rena i slutet av kvällen. :)

Han ålar hela vägen genom vardagsrummet nu också. Även om han är naken och liksom fastnar lite i golvet... :P Hejja Nils!

Kräftskiva i Finnhamn

Eftersom blogg.se gått från att vara den enklaste bloggportalen till den absolut sämsta med det nya verktyget, så kan jag inte lägga in texten mellan bilderna efteråt(!) så ni får väl gissa er fram lite... :)
 
 
Vi var 46 personer på Kräftskivan, varav 4 var vänner till min farbror som samtidigt firade sin 60-årsdag. Vi är MÅNGA när vi ses! ♥

Godingarna...

...framför Bolibompa imorse:

Inspiration

Igår följde jag med syster till hennes häst (samma som jag red förra året), för hon skulle ta en lektion i westernridning. De har ridit honom så ett tag nu och den sortens "lösare" ridning passar honom perfekt! Det var väldigt skönt att se de två fungera så bra tillsammans - han är verkligen hennes häst nu. :) Även om jag rider "engelskt" på Leija, så kommer jag kunna använda mig av många av de övningarna jag såg Lisa & Sassa göra igår, så nu är jag helpeppad inför min stalldag på onsdag! :)

Lyckades fånga en nöjd häst med tungan ute:

Tom i bollen

Igår kände jag mig tokpeppad och hade flera inlägg "i huvudet" om både genus, tankar om barn i allmänt och lite annat. Idag är det helt tomt så ni får vänta på inlägg med lite innehåll till en annan dag, sorry!

På lördag är det dags för Lillerudsdagarna, och självklart ska vi dit! På söndag är det Me&I-party hos grannen, och jag ska försöka hålla mig från att inte köpa hem hela kollektionen...
Jag och Harry på Lillerud förra året. Nils ligger i magen... ♥

Ny kategori: Genus

Jag insåg att jag väldigt sällan (aldrig?) skriver om genus här på bloggen - och det borde jag göra oftare för det är ett ämne som är viktigt för mig.

Många tänker på genus som att "utplåna könen". Pojkar får inte vara pojkar och flickor får inte vara flickor. Så är det i n t e. Att ha ett genustänk är för mig inte att hindra, utan att ge möjligheter. Jag vill att mina barn ska ha alla möjligheter som barn har, inte bara de som gäller pojkar.

Jag har själv två pojkar med stora händer, stora fötter och som använder hela kroppen för att förmedla sig - de är brôtiga som vi säger här i Värmland. :)

Jag väljer att fokusera på några områden angående genus när det gäller mina barn och min familj. Med barnen är det deras kläder, leksaker och "hyfs". För oss vuxna gäller det sysslor i hemmet.

Nu har jag skapat en ny kategori som heter "Genus" där jag kommer skriva om det här, så håll utkik! :)

Nils - 7 månader


Bland likasinnade

Tänk hur mycket enklare det är med arbetskamrater som liksom tänker i samma banor som en själv. Inte för att jag "alltid vill ha min vilja igenom" - absolut inte - men för att en stadig ram är lättare att hålla ihop. Ungarna testar ju rätt friskt såhär i början på terminen, och det är redan nu viktigt att vi i personalen tydligt visar var vår gräns går, och hur det fungerar på avdelningen. Tydlighet är a och o i allt kring barn tycker jag, och med fasta och enkla rutiner så är det lättare att kunna skojja till ibland utan att allt skenar iväg.

Det blir nog en bra höst det här! :)

En kort rapportering

Vi har haft en bra helg i skärgården med släkten, och jag kommer lägga ut bilder så fort jag har en längre date med datorn hemma (bloggar ju från mobilen mest). Det är alltid balsam för själen att umgås med familjen och när resten av stora släkten också är med så blir det bara bättre!

Imorgon börjar Harry på förskolan igen, efter 7 veckors ledighet. Det blir ny avdelning tillsammans med de äldre barnen, men han kommer stortrivas där! Jag har turen att sluta tidigt imorgon så jag kan hämta honom - och det är jag tacksam för. Jag vill ju också träffa kompisarna, personalen och vara en del av rutinerna, plus att det underlättar för Henki att inte behöva väcka stackars lillebror som antagligen sover vid den tiden. När Henki jobbade så var det ju jag som alltid lämnade och hämtade på förskolan, och jag tycker det är mysigt att få fortsätta göra det ibland! :)

Framme

Efter en "planeringsdag" på jobbet som innehöll väldigt lite planering, har vi nu åkt till storstaden och bor hos min faster för natten. Imorgon är det uppstigning t i d i g t för att åka båt ut till ön där kräftskivan ska vara. :)

Jag och syster:

Imorgon är det resdags...

...och kvällen består av packning, packning och packning. Att spendera helgen på en ö mitt ute i skärgården med två små barn är inte helt lätt att packa inför, och för att hjälpa till extra så krånglade de båda extremt med läggningen (som en reaktion på att vi är stressade såklart).

Ombra är hos sin polare Bure i helgen, och trots att hon är den som behöver minst packning och minst krångel så är det henne jag oroar mig för. Inte alls för att hon inte ska ha det bra - hon kan INTE ha det bättre - men för att hon inte är hos mig. Så fort hon inte är här hemma så blir jag helt spattig, hönsig och alldeles knäpp. Det blir så tomt, och det stämmer inte alls! :( Tur att det bara är till på måndag, för det är knappt jag kan stå ut så länge...

Känslan när...

...jag går hem från jobbet på tisdageftermiddagen och vet att onsdagen är helt ledig - det är underbart! Att jobba två dagar och sen vara ledig är helt ok! :)

Vädret var ju strålande när jag kom hem så vi gick en promenad i skogen. Lillebror blir alldeles vild och flaxar mer än vanligt, och att få känna med den knubbiga bebishanden på taggiga granbarr och kottar är ju väldigt spännande. :) Jag tog även ikväll en långpromenad med grannen nu på kvällen. I söndags gick vi 5,3 km, igår 6 km och idag 5,7 km - hejja oss! Jag har med Ombra som sänker tempot ordentligt med alla sina luktpauser, och grannen I har med sin bebis i vagnen. Mycket babbel blir det, men det är så det ska vara! 

Harry vs. Mamma 1-0

Jag: Nu ligger du still och sover, annars får du sova i resesängen!
Harry: Jaaaa!

Note to self; hota med sådant han INTE gillar... ;)

Mammas bästa hjälpreda i stallet idag:

Jag är tillbaka...

...på jobbet för en ny arbetsvecka, och det är verkligen både skönt och fruktansvärt att åka från de här på morgonen. :P

Den lille är glad och den store äter flingor med sugrör...

Svetten lackar!

Klockan var närmare 21 när vi gick ut för kvällspromenad, jag och grannen - och herregud vad varmt det var fortfarande! Vi gick ca 6 km och svettades som grisar! ;) Mycket mygg var det, Ombra skulle stanna varannan meter och lukta på a l l t, vi fick akta stegen för att inte trampa på alla grodor som plötsligt är överallt - men vad det är skönt att röra på sig! Jag sover som en liten unge efter en sådan här promenad! Självklart glömde jag att aktivera Runkeeper, men om vi går imorgon igen som vi tänkt så måste jag komma ihåg det. Är kul att få veta exakt hur långt vi gått på hur lång tid. :)


Inför...

Nästa helg åker hela mina familjer till huvudstadens skärgård för kräftskiva med släkten. Det är ju ett litet projekt att resa dit ut med små barn, men vi har turen att kunna sova hos min faster på fredagskvällen. Lördag morgon går färjan ut till ön!

Idag hade vi familjen här på lite mat och vi planerade i vems bil vi ska lasta all vår packning! :P Barnen ska ha med varsin resesäng, varsin vagn och allt annat de kan behöva för 3 dagar... Det är tur att vi åker i 3 bilar så vi kan dela med oss lite!

Nils satt länge i morbrors knä och myste:

Lika som bär del 2

Detta är min syster, någon månad äldre då än vad Nils är nu. Syns att han fått lite från henne också! :)


Härj!

Harry behöver förskolan. Även om vi fyller dagarna med allsköns aktiviteter så blir han inte lika "trött". Just nu får han igång oss på alla cylindrar med mycket små medel, och vi gör vårat bästa för att vara lugna... :) Om en vecka är det dags att börja på nya avdelningen med de stora barnen, och jag vet att han ser fram emot det jättemycket!

Någon som dock uppskattar allt härj är Nils. Vi säger "Var försiktig med lillebror, annars gör det ont på honom!" när Harry slänger sig över honom, killar hårdhänt eller kör med leksaksbilen över hans ansikte...! Men, lillebror gör oss inte särskilt trovärdiga för han bara skrattar åt Harrys upptåg och gurglar efter mer. Hur detta blir om några år, det vågar jag inte tänka på... :P

Lika som bär

Ibland när jag tittar på Nils så är det som att se brorsan när han var liten. Läskigt och kul på samma gång, och knäppt att de kan bli så lika! ;)
 

Sommarjobbarna ligger...

...och sover i personalrummet och snarkar högt och ljudligt - pinsamt! Jag tänker INTE väcka dem, det är deras eget ansvar! :)

Idag blir det en tur till stallet efter jobbet. Vi väntar på hovslagaren sedan förra veckan, och innan hon är verkad och fått nya skor så får hon stå still. Jag ger henne massage, stretchar henne och myser istället så blir vi ordentligt kända med varandra inför ridningen sen. :) Leijas ägare A skrev (de är på bröllopsresa på Hawaii) till mig att "Leija tror nog att hon dött och komit till hästhimlen" eftersom hon inte behöver jobba utan bara blir ompysslad - och så ska det vara när "mamma" är på semester!

Lille vild

En halv arbetsdag är avklarad, och hittills har det varit lugnt. Mycket personal och lite barn - det brukar ju vara tvärt om - och så blir det ju om någon vecka när alla är tillbaka från semestern. Skönt med en mjukstart för den trötta småbarnsmamman! :)

Pappa Henki har fullt upp hemma med båda barnen. Nils är ju helt sanslös nu och rullar runt överallt. Han kryper inte ordentligt, men flyttar och sjuver(?) sig runt, så han är aldrig kvar länge där vi lämnar honom.

Senast på tandfronten är att tand nr 3 spruckit upp i underkäken, så nu har han 4 framme och en framtand fortfarande på g. Arg är han mest hela tiden, och det är ju inte så konstigt heller... :(

Bilder från Nils dop

Ja som ni har väntat! :P
 
Det var ett dubbeldop, alltså att vi delade dopet med en annan familj. I den kyrkan vi var är det oftast så eftersom den är så populär. :) Prästen är cool och tycker att det bara är kul när barnen kommer fram och deltar, och det är så avslappnat vi ville ha också. På fikat fick jag självklart hjälp att öppna presenterna, och barnen är helt svett efter att ha sprungit runt och lekt (därför har kusin H ingen tröja!)
 

Bilder från en semesterhelg

Det är en väldigt perfekt och vacker "stuga" M&L har (som vi var i förra helgen), och vi kommer gärna tillbaka dit! Hundarna var som sagt i paradiset där de kunde springa lösa hela dagarna och busa eller sova precis när de ville! :D Jag och Harry badade vid deras lilla strand, och vi åt gott grillat på kvällen. Kunde inte be om mer! ;)

2 dagar kvar

Lördag: ledigt
Söndag: ledigt
Måndag: jobba...
 
Det är med lika mycket spänning som vemod som jag börjar jobba. Det ska bli kul att börja på ett nytt ställe med nya arbetskamrater och nya barn, samtidigt som det ska bli skönt att få ett miljöombyte. Men, det är a l d r i g kul att lämna sina barn så mycket, även om de är med sin pappa istället. :) Jag vill ju inte missa alla Nils "första", men jag fick ju dela alla dem med Harry så då är det ju Henkis tur nu.
 
Igår hade vi grannarna över på grillning, och idag hade vi J&S här på middag. Vårt hus är som gjort för att vara många, och det är alltid trevligt att dela en bit mat! :)
 
Något som inte är så trevligt är att Nils fortfarande håller på med sina tänder... Han är så arg, ledsen, irriterad och störd av att det trycker i munnen - så vi sliter snart också vårat hår... Vakennätter tär verkligen på orken för oss alla, och även om inte Harry vaknar så märks det på honom att han inte sovit så djupt som han brukar. Tanden i underkäken är framme, och dessutom har en höger hörntand kommit upp i överkäken! Jättekonstigt...
 
Vi fikade förut idag, och då fick alla välja sin egen topping på sin muffins: :D
   

Stor

Att vara tre år är verkligen en mellanålder. Jag förstår Harrys frustration över att kunna vissa saker själv, och med andra vara helt beroende av oss. Han tycker ju att han är jättestor och vet bäst själv... ;) De otaliga diskussionerna vi hade om vilket håll vi går åt för att komma hem, hur en beter sig på restaurang eller hur många glassar en liten mage ska innehålla per dag visar på att han vill vara med och bestämma - men inte vet riktigt hur det ska vara än. :)

Han är med och påverkar sin vardag väldigt mycket ändå just nu, för han bestämde helt själv att han skulle sova utan blöja och sen var han plötsligt torr på natten också! Nu är han helt blöjfri, och nappen "glömde han bort" för några månader sen. Det går ju allra bäst när han visar såhär tydligt att han är redo! :)

RSS 2.0